Bokrecension Blue Ocean Strategy – skapa Nya marknader, utan konkurrens


Av W Chan Kim & Renée Mauborgne, Liber Förlag

Boken handlar om hur man skapar sig en ny marknad, helst utan konkurrens. Utan att gå in för mycket på författarna så är de båda välrenommerade människor med lång erfarenhet och väl publicerade i ekonomiska magasin och tidsskrifter.

Det grundläggande tänket i boken är att de flesta företag rör sig i en röd ocean. Det man gör är att med sina konkurrenter slåss om den väldefinierade marknaden som finns.  Boken vill ge en hjälp, eller guide att ta sig till en blå ocean, utan konkurrens. För att komma dit finns det ett antal kapitel i bojen som syftar till att hjälpa företag att tänka rätt i sin strävan att skapa något nytt.

Man använder uttrycket ”värdeinnovation”. Det handlar inte om att vinna över konkurrenterna, utan det handlar om att göra konkurrensen irrelevant genom att ligga så lång före att man öppnar ett helt nytt område. Värdeinnovation inträffar endast när företag anpassar innovation till nytta, pris och kostnader. Enkelt skulle man kunna uttrycka det med att värdeinnovation uppstår när man kan sänka sina egna kostnader samtidigt som man ökar köpvärdet.

Det finns fyra ledande principer för att forma en strategi för en blå ocean:
1 – Att ändra marknadsgränserna
2- Fokusera på de stora linjerna, inte siffrorna
3- Maximera storleken på den blå oceanen
4- Arbeta i rätt strategisk ordning

Till detta kommer 2 principer för genomförande
5- Övervinna hinder i organisationen
6- Bygga in genomförandet i strategin

Jag ska inte gå igenom detta, du får läsa boken själv :-) Jag tycker att boken har en bra balans, det finns teorier, det finns konkreta exempel  på företag som gjort just det man beskriver och den är enkelt uppställd. Jag gillar idéerna och de harmonierar med mycket annan managementlitteratur som ligger nära detta område. Speciellt gillar jag att det finns tydliga steg på vad de anser att man ska göra, det blir nästan lite som en handbok.

Vad är dess svaghet? Jag tror att en svaghet är att de tar ett företag som exempel och visar hur dessa har gjort och bygger sedan en teori kring just detta exempel. Kanske är det inte så, men man kan lätt få känslan att de har skapat en teori baserat på ett fåtal observationer som inte alltid måste harmoniera inbördes.

Om det är någon mätare på vad jag tycker om boken så kan jag säga att det finns flera delar i boken som jag kan implementera i mitt jobb med att hjälpa företag att ta fram en tydligare säljstrategi, klart läsvärd och värd att ta till sig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0